Wróć do Słownika Biograficznego
- !!! W SŁOWNIKU NIE UMIESZCZAMY PYTAN O POSZUKIWANIA - będą przenoszone do działu ogłoszeń!!
. - CO W TYM DZIALE? Dodajemy nowe i poprawiamy istniejące biografie - w formie encyklopedycznej! (Proszę się liczyć, z tym że odpowiedzi mogą zostać scalone w jeden artykuł - zachowując oczywiście współautorstwo)
. - FORMAT - prosimy zachować styl encyklopedyczny, bez "mój dziadek" itp. Nie pisz: "szukam prababci" "jestem zainteresowana tą osobą" "mój dziadek miał kontakt" zamiast tego napisz "Joanna Xyz ur. 1678 zm 1715 ...", "Andrzej Acdef miał kontakt z Juliuszem Defghi 18.1.1845 w Wilnie...". Jeśli chcesz dodać większe historie, szersze uzupełnienia, legendy, opowiadania, wiersze itp - wykorzystaj działy takie jako Opowiadania lub Artykuły, a tutaj wstaw link do tego postu.
Przykład dobrze przygotowanej noty
. - PRAWO AUTORSKIE - Przy zamieszczaniu kopii biografii proszę pamiętać o prawach autorskich! Nie wolno kopiować publikacji młodszych niż kilkadziesiąt lat. Ale można robić ich opracowania (powołując się zawsze na źródło - użyj znacznika "bib".
. - MODERATORZY - Prosimy moderatorów o aktywne poprawki redakcyjne materiałów oraz LINKOWANIA.
. - POMOC - Trudności proszę sygnalizować w dziale "Poradnia", na wszystkie odpowiemy, tworząc jednocześnie FAQ