Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Uszka do barszu wigilijnego

20.12.2008 18:12
Ciasto
15 dkg mąki zagnieść z 1 całym jajkiem i szczyptą soli. Ciasto powinno być luźniejsze niż na makaron. Wygnieść bardzo dobrze i cieniutko rozwałkować. Wykrawać małe kwadraty 4x4 cm (lub mniejsze (Im mniejsze uszka tym świadczą o większym kunszcie gospodyni). Na środku kwadracika położyć grudkę farszu, złożyć w skos na pół, tak aby powstał trójkątny pieróg a następnie zlepić razem dolne brzegi tak aby powstało u podstawy kółko. Uszka, troszkę przesuszone wrzucać n osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia

Farsz wigilijny
Grzyby (8-10 dkg) ugotować - najlepiej prawdziwki, posiekać drobno, przesmażyć na maśle z małą, drobno posiekaną cebulką, po czym złączyć z jedną łyżą bułki tartej i całym surowym jajkiem. Posolić i lekko popieprzyć do smaku. Można też dodać trochę ziół.

Uszka podaje się do wigilijnego barszczu.

UWAGA: Tradycyjny sposób wyklucza używanie współczesnych przypraw typu Wegeta, czy kostki smakowe, gdyż zawarty tam jest "poprawiacz smakowości" (najczęściej benzoesan sodu) - który nadaje silny, charakterystyczny, jednolity wszystkim potrawom kwaśno-słono-słodki smak. Przygotowując tradycyjne wypieki wykreślmy wszystkie tego typu dodatki z przepisu. Występują też w niektórych przyprawach (np. curry, czy przyprawa do gulaszu).

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece