Grzyby wypłukać, namoczyć na kilka godzin, ugotować do miękkości. Odcedzić, pozostawiając wywar na zupę. Gdy dobrze ociekną, bardzo drobniutko pokroić lub przepuścić przez maszynkę.
Ciasto: Do mąki wbić jajka, dodać masło, posolić, zamieszać dolewając wody - i wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować je na stolnicy, nałożyć i równomiernie rozprowadzić masę grzybową, zgiąć na pół, rozwałkować, powtarzając to kilkakrotnie, by grzyby połączyły się z ciastem. Gdy placek lekko przeschnie, zwinąć go w ścisły rulonik i ostrym nożem pokroić na cienkie kluski.
Wrzucić kluski do 3-4 l. wrzącej, lekko osolonej wody (solone było już ciasto), gotować od chwili wypłynięcia przez ok.5-7 min. Odcedzić, polać słoniną ze skwarkami. Są doskonałe z czerwonym barszczykiem.