Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Tort orzechowy.

16.02.2009 19:34
Tort orzechowy

Osiem żółtek utrzeć w donicy z dwiema szklankami cukru. Przepuścić przez maszynkę tyle orzechów włoskich, żeby masy była pełna szklanka. Wymieszać z utartemi żółtkami, dodać jeszcze pół szklanki utłuczonej i przesianej bułki, smażonej skórki pomarańczowej, utartej na tarce, a na końcu pianę ubitą z ośmiu białek. Tort ten w piecu siedzieć powinien dobre pół godziny. Przybrać go można połówkami orzechów usmażonych w cukrze.

[Jadwiga Rymwid-Mickiewicz - przedwojenne zapiski prywatne ]

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece