Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Święcone na 18 osób (Wielkanoc)

17.03.2022 08:39
ŚWIĘCONE NA 18 OSÓB (WIELKANOC)

Baby. Szafranowe duże. 2
Baba. Koronkowa. 1
Baba. Z rodzenkami, 1
Placków. Lukrowanych jeden biały drugi różowy. 2
Placków. Z migdałami, rodzenkami i inną nadzianych. 2
Mazurek. Marcepanowy z konfiturami. 1
Mazurek. Makaronikowy podobnież. 1
Szynka. Piękna wędzona wieprzowa. 1
Szynka. Cielęca lub sarnia solona. 1
Baranek. Nadziany i pieczony. 1
Prosię. Pieczone nadziewane. 1
Kiełbas. Odgotowanych na półmisek. 1
Kiełbas. Odsmażonych. 1
Jaj. Na twardo gotowanych tak około Baranka, prosięcia, jak na kiełbasach razem. 60
Pieczeń. Cielęca, z której się dają krajane zraziki z sosem tatarskim. 1
Pasztet. Ze zwierzyny na zimno. 1
Indyk. Nadziewany (Galantine) lub auszpik. 1
Przydatki. Masło świeże, masło serdelowe, masło serem szapzigier przerabiane, ser szwajcarski, ser strachino, likwor różanny i pomarańczowy, wódki słodkie mientowa i anyżkowa czy kalmusowa, cytryny, musztarda, ocet, oliwa, bułki, chleb. Bulion i polewka winna przed święconem w filiżankach i kubkach. Węgorz z sosem ostrym i drobnemi ogóreczkami.

["DWÓR WIEJSKI" - Karolina z Potockich Nakwaska - 1843 r. ]


Przepisy wielkanocne w naszej Bibliotece
wielkanocnepotrawy