Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Uzwar

21.02.2021 08:31
Składniki: suszone śliwki – 200 g, suszone gruszki – 300 g, suszone jabłka – 200g, rodzynki – 100 g, miód – 200 g.

Suszone owoce zamoczyć na 10 minut w zimnej wodzie. Spłukać. Wlać do garnka 2 litry wody, włożyć gruszki i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie dodać jabłka, śliwki i rodzynki. Gotować jeszcze przez 15 minut. Dodać miód, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Przykryć i odstawić uzwar do ostygnięcia.


Bibliografia

https://kresy24.pl/category/kuchnia-kresowa/- KUCHNIA KRESOWA



Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy