Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

kołacz

Id
10680
Hasło
kołacz
Zdjęcie
brak
Opis
Wielki obrzędowy chleb sporządzany z okazji wesela, dożynek, lub też witania dostojnych gości. Chleb ten ozdabiany był nie tylko białym słonym ciastem z wierzchu, ale też gałązkami z owocami, wstążkami, małymi pieczonymi ptaszkami. Kołacz stanowił jedną z najważniejszych tradycji weselnych rozpowszechnionych w całej Polsce. Związanych było wiele zwyczajów i drobniejszych obrzędów. Wesele rozpoczynało się od ucałowania. Po cukrowym weselu młodzi obdzielali każdego z weselników. Złą wróżbą było, jeśli by go zabrakło.
Na Kresach nazywany był korowajem. Różnice były jedynie lokalne i dotyczyły szczegółów. Podobne zwyczaje znane są w innych krajach słowiańskich.

Korowaj
Slowa kluczowe
potrawy kulinaria
Link do tego rekordu
Link wewnętrzny GP (BBCode)