(potasz, węglan potasu, soda kalcynowana, Na₂CO₃, E501) Rozpuszczalna frakcja uzyskiwana ze spalania drewna liściastego. Zawierała ona znaczne ilości potasu. Od dawna stosowany był jako nawóz oraz do produkcji licznych substancji i materiałów - np. mydła, szkła, farb. Potaż można było wytworzyć w każdym domu, lecz do produkcji przemysłowej należało mieć substancję dobrej jakości wytwarzaną w lasach przez budników, smolarzy lub w specjalnych potażarniach. Polska przez wieki była jednym z głównych eksporterów potażu, a polscy specjaliści wytwarzania potażu znajdowali się w pierwszej grupie osadników na kontynencie amerykańskim w Jamestown.
Potaż używano także w kuchni staropolskiej, do spulchniania ciast, szczególnie do ciast długo leżakujących przed upieczeniem - takich jak pierniki, ciasta miodowe. Można go kupić także dzisiaj i używać zamiast spulchniaczy na bazie amoniaku.