Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Szarlotka Marii Jaroszewskiej (ok. 1930)

19.05.2023 01:06
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
3 całe jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek

Wszystkie składniki wymieszać (ciasto rzadkie).
2/3 ciasta dać na spód,
Następnie jabłka utrzeć na grubej tarce
Ułożyć je na dolnym ciście
Resztę ciasta dać na wierzch i pokłóć widelcem

[Autorka przepisu prawd. Bronisława Stecka. Przepis spisany na podstawie zeszytu Marii Jaroszewskiej, zam. Topolnickiej]