Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Kisiel żurawinowy (1873)

25.11.2025 10:14
Funt świeżych żurawin pognieść na misce nalać kwartą wody, zagotować i przecedzić-aby było 6 szklanek płynu, gdy zaś nie ma, wziąść 3 szklanki soku żurawinowego, (patrz Jedyne praktyczne przepisy), zmięszać z trzenia szklankami wody, wlać w rondel, wsypać trzy ćwierci funta cukru, duży kawał cynamonu w całości i goździków tłuczonych zawiązanych w kawałek muślinu i zagotować razem; gdy się mocno gotuje, wlać szklankę mąki kartoflanéj rozbitej ze szklanką wody i mięszać póki od rondla nie odstanie, wtedy wylać w formę oliwą wysmarowaną goździki i cynamon wyrzuciwszy, i wynieść do piwnicy do zastudzenia. Po kilka godzinach gdy stężeje, wyłożyć na półmisek i podać z cukrem miałkim i słodką śmietanką. Z téj proporcji będzie bardzo duża forma lub dwie mniejsze.
[Ćwierciakiwiczowa Lucyna, 365 obiadów za pięć złotych, Warszawa 1873]

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece