Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Suszenina

27.11.2025 01:36
Tradycyjna potrawa wigilijna lwowska
Przepis niemal identyczny jak śląska suszynina.

Przygotowanie

* 25 dag suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki, morele) umyć i namoczyć w wodzie z cukrem (kilka łyżek)
* Następnego dnia wodę zlać (i zatrzymać)
* Wszystko pokroić
* Zalać z powrotem wodą, utłuc parę goździków, i trochę cynamonu i zagotować.
* W kubeczku zalać zimną wodą pełną łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać, dodać pół kubka wody z owoców. Wlać do garnka i zagotować.
* Ostudzić, dosłodzić miodem lub cukrem

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece