Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Suszynina

27.11.2025 01:40
Tradycyjna potrawa wigilijna śląska
Bardzo podobny przepis do lwowskiej suszeniny.

Przygotowanie

Jest to odmiana kisielu żurawinowego z suszonymi owocami i korzeniami. (W poniższym przepisie użyto kisiel gotowy, jednak dla tradycyjnego dania wigilijnego należy kisiel przygotować samodzielnie)

* 25 dag suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki, morele) umyć i namoczyć w wodzie z cukrem (kilka łyżek)
* Następnego dnia wodę zlać (i zatrzymać)
* Wszystko pokroić
* Zalać z powrotem wodą, utłuc parę goździków, i trochę cynamonu i zagotować.
* W kubeczku przygotować kisiel żurawinowy, wlać do garnka i zagotować.
* Ostudzić, dosłodzić miodem lub cukrem

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece