Z tej proporcji wychodzi bardzo duży serowiec - śmiało można robić z połowy ilości
Spód pod serowiec: 1/4 kg masła, 1/4 kg mąki, 1/4 kg cukru, 1 żółtko, zagnieść. Wyłożyć do tortownicy.
Zaprawa sera: Ser powinien być zupełnie świeży, niekwaśny, nie słony, dobrze odciśnięty i nie przegrzany. Przefasować przez sito, potem dopiero ucierać w makutrze. Na 3 litry sera (2 kg) wziąć 1/4 kg deserowego masła, utrzeć na pianę dodając po jednemu 30 żółtek i 1/2 kg miałkiego cukru. Potem wsypać ser i dalej ucierać przez całą godzinę. Dodać 1/2 laseczki wanilii utłuczonej z cukrem na końcu pianę z 10 białek wymieszać delikatnie i wyłożyć do tortownicy lub na blachę wyłożoną spodem i piec nie ruszając podczas pieczenia bo spadnie i będzie zakalec. Można jeszcze dodać do masy rodzynek, skórkę pomarańczową i rumu dla zapachu.