Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl
Pisanie wiadomości prywatnych dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Serowiec wyborny (ok. 1910)

20.12.2008 11:18
Z tej proporcji wychodzi bardzo duży serowiec - śmiało można robić z połowy ilości

Spód pod serowiec: 1/4 kg masła, 1/4 kg mąki, 1/4 kg cukru, 1 żółtko, zagnieść. Wyłożyć do tortownicy.

Zaprawa sera: Ser powinien być zupełnie świeży, niekwaśny, nie słony, dobrze odciśnięty i nie przegrzany. Przefasować przez sito, potem dopiero ucierać w makutrze. Na 3 litry sera (2 kg) wziąć 1/4 kg deserowego masła, utrzeć na pianę dodając po jednemu 30 żółtek i 1/2 kg miałkiego cukru. Potem wsypać ser i dalej ucierać przez całą godzinę. Dodać 1/2 laseczki wanilii utłuczonej z cukrem na końcu pianę z 10 białek wymieszać delikatnie i wyłożyć do tortownicy lub na blachę wyłożoną spodem i piec nie ruszając podczas pieczenia bo spadnie i będzie zakalec. Można jeszcze dodać do masy rodzynek, skórkę pomarańczową i rumu dla zapachu.

[Autorka przepisu prawd. Bronisława Stecka. Przepis spisany na podstawie zeszytu Marii Jaroszewskiej, zam. Topolnickiej]