Jedno z najwspanialszych ciast wielkanocnych, niebanalne i w wyjątkowo "polskim stylu".
25 dag + 75 dag mąki 1/2 l mleka 8 dag drożdży 15 dag cukru 8 żółtek 4 białka skórka z 1 małej cytryny szczypta szafranu (namoczyć 3 godziny w kieliszku spirytusu i koniecznie przelać przez sitko) mała łyżeczka soli 14 dag masła 10 dag rodzynek 3 dag cieniutko pokrojonej i usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej
Z drożdży, letniego mleka i 25 dag mąki robimy zaczyn i stawiamy w ciepłym miejscu aby wyrósł. Gdy to się stanie, dodajemy cukier, żółtka, białka, następnie mieszamy dokładnie resztą mąki, sól i wyrabiamy przez 30 min. Następnie dodajemy roztopione ciepłe masło, rodzynki, skórkę z pomarańczy i dalej wyrabiamy aż ciasto zacznie odstawać od ręki i miski. Formę wysmarujemy masłem i wkładamy tam ciasto, odstawiamy je do rośnięcia. Po tym czasie wstawimy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 min. Babę należy oprószyć cukrem pudrem lub polać białym lukrem.