Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Sos staropolski na Wielkanoc

1.04.2018 13:19
opis

3 ugotowane żółtka utrzeć na masę z sokiem z 3 cytryn.
Masę rozprowadzić 1/4 l gęstej lekko kwaśnej śmietany
Dodać 2 pęczki drobnego szczypiorku, czubatą łyżkę utartej na miazgę cebuli, troszkę drobniutko posiekanej pietruszki oraz 1/2 łyżki ŚWIECONEGO chrzanu.
Na koniec dodajemy 3 drobniutko posiekane białka (ugotowane na twardo).

Sos przygotować najlepiej min. 2 godziny przed podaniem aby "dojrzał". Podawać do wszelkich zimnych mięs, także w galarecie, jaj na twardo i nawet ryb, także do "sztuki mięsa".

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wielkanocne w naszej Bibliotece