Wraz z rozwojem cywilizacji upowszechniano coraz to nowsze sposoby rozcierania ziaren.
* Rozcieranie ręczne na płaskich kamieniach (neolit) * Żarna * Młyny wodne - najstarszy znany opis pochodzi z Bizancjum III w Przed Chr. - dzieło Filona, w Rzymie od ok. 120 r. przed Chr., na terenach polskich od XII wieku, na Rusi upowszechniono je pod koniec XIVw * * koło podsiębierne * * koło nadsiębierne (zazwyczaj wymagany system akweduktów) * Młyny wiatrowe - od Średniowiecza (jeden na pewno stał w XVIIw na wzgórzach w okolicach Sokala) * Młyny parowe - wiek XIX
W XVI wieku istniało w Polsce około 3000 młynów. W zależności od wielkości i spadku wody młyny mogły posiada 1 lub więcej kół, znane były takie posiadające nawet 4. We młynach nie tylko mielono mąkę, ale też wyrabiano kasze, garbowano skóry i in. Powszechnym było oszukiwanie na ilości mąki, przez ukryte rynienki odsypujące zmieloną mąkę do ukrytych worków.