WIGILIA BOŻEGO NARODZENIA NA 12 OSÓB DANIE NA DWA PÓŁMISKI Pierwszy półmisek
Polewka migdałowa z ryżem i rodzenkami. Kutia czyli pszenica parzona z miodem. Kotlety z jesiotra osmażane z tatarskim sosem i tartą bułką. Szczupak z kalafiorami z białym sosem, w około kluski bite z ryby. Czerwona kapusta z krążkami z lina. Karp smażony. Gruszki i śliwki suszone. Placuszki makowe. Wety. Bakalia, winogrona, jabłka, gruszki zimowe, kasztany i konfitury. Drugi półmisek
Zupa grzybowa z łazankami i jarzynami. Paszteciki z ciasta parzonego z kapustą słodką. Węgorz z sosem ostrym i drobnemi ogóreczkami. Karasie z sosem białym żydowskim z łazankami. Kapusta kwaśna ze śledziem. Drobne smażone rybki i wątróbki z miętusa. Sałata zimowa z jarzyn. Nougat lub galaretka z karuku rybiego.
["DWÓR WIEJSKI" - Karolina z Potockich Nakwaska - 1843 r. ]