Witam.
Przychodzę może z podstawowym pytaniem, na które jednak do tej pory nie znalazłam odpowiedzi. Od kilku lat szukam aktu zgonu mojego prapradziadka, jednak ani w USC ani w jedynej katolickiej parafii nie mają informacji na temat takiej osoby. Podobny problem mam z aktem urodzenia - mój prapradziadek urodził się prawdopodobnie gdzieś na Litwie. Prosiłam archiwóm historyczne w Wilnie o przeszukanie ksiąg parafii katolickich z Wilna, niestety nie znaleźli w podanych przeze mnie latach takiej osoby. W przypadku archiwów litewskich nie zwracają oni pieniędzy za nieznalezienie aktu, więc nie mogę "strzelać w ciemno" i płacić osobno za każdy rok, szczególnie że nie wiem, czy mój przodek w ogóle urodził się w Wilnie. Od rodziny wiem tylko tyle, że rodzina pochodziła z Litwy i syn oraz żona szukanej przeze mnie osoby urodzili się w Wilnie (te akty urodzenia otrzymałam, ponieważ znałam daty). Moje pytanie brzmi więc: co w takiej sytuacji powinnam zrobić? Czy są jakieś archiwa w Polsce, które przechowują akty urodzenia z Kresów (dzisiejsza Litwa) sprzed 1918r? Kolejnym problemem jest bariera językowa - nie znam rosyjskiego, więc nawet jeśli coś znajdę w internecie, to nie prztłumaczę...
Bardzo proszę o pomoc.