Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Baba petynetowa (ok. 1820)

21.04.2020 08:06
Pochodzenie przepisu: Poturzyca

[Przepis na ok 6 bab, dla zrobienia 1, wartości podzielić przez 6]

Do 2 kwart* żółtków, 6 kubków* mąki, 3 kwarty* cukru tłuczonego, 1 kubek dobrych drożdży, potaszu na koniec noża, cynamonu trocha, to wszystko bić w maślnicy przez 2 godziny (maślnica powinna stać w cieplej wodzie), potem to ciasto które jest bardzo wolne wylewa się w dużą papierową formę jak wyrośnie mało co nie pełną w gorący piec na 5 kwadransy.

[Rękopisy Biblioteki Poturzyckiej, w Zbiory lwowskie Ossolineum, f 45 t 295 p 37]

* 2 kwarty żółtków - wg tego przepisu to ok 120-130 żółtek
* 6 kubków - 6 szklanek
* 3 kwarty cukru - ok. 3 litry - czyli ok 2,5 kg

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece

PORÓWNAJ
=> Baba puchowa