Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Baba puchowa

26.03.2010 18:57
Proporcja.- 60 żółtek, 4 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 200 gr. drożdży, cynamonu lub wanilii.

Kopę żółtek, najpiękniejszej mąki filiżanek cztery, cukru utłuczonego z wanilią i przesianego 2 szklanki, ubijać razem przez dwie godziny, najlepiej w maselnicy,zupełnie tak, jak gdybyśmy robili masło. Maselnicę postawić w ciepłej wodzie.
Po dwóch godzinach, kłaść ciasto w formy,masłem posmarowane i tartą bułeczką wysypane, a gdy się formy wypełnią, wstawiać bardzo ostrożnie do pieca i trzymać w nim godzinę.

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece

PORÓWNAJ
=> Baba petynetowa - 1820 Poturzyca
=> Baba petynetowa, czyli sakramentka

Komentarze (1)

26.03.2010 22:28
Wiadomo że wymaga bardzo dużo jajek ale jest pyszna!!! Dziękuje za Przepis