Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Cwibak (ok. 1905)

16.12.2009 15:44
I przepis
Zważyć 5 jaj całych i tyle ile zaważą wziąć cukru i tyle mąki. Żółtka z cukrem ubić do białości, wsypać mąkę, dodać 1 filiżankę pokrojonych migdałów, filiżankę rodzynek, wszystko to dobrze wymieszać.
Na ostatku dodać białka (5) dobrze ubite na pianę, lekko wymieszać i wstawić do pieca na 1/2 godziny. Nie poruszać aż się upiecze bo będzie zakalec.

II przepis
1/4 kg cukru, 4 całe jaja ucierać do białości, dodać 1/4 kg mąki i bakalii, dobrze wymieszać i upiec

[Autorka przepisu prawd. Bronisława Stecka. Przepis spisany na podstawie zeszytu Marii Jaroszewskiej, zam. Topolnickiej]

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece