Strony rodzinne
Powstanie Styczniowe
Narzędzia
Ziemiaństwo
Materiały
Archiwum zdjęć
Forum
Kontakt
Zarejestruj się
lub
Zaloguj się
Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl
Strona główna
>
Forum
>
CZYTELNIA - Dynamiczne encyklopedie, słowniki, zbiory danych
>
Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje
>
Ciasta, słodycze i desery
>
Rogaliki orzechowe (ok. 1905)
Rogaliki orzechowe (ok. 1905)
Marcin Niewalda
16.12.2009 15:49
28 dkg mąki, 20 dkg masła, 8 dkg cukru pudru, 10 dkg orzechów oraz torebka cukru waniliowego. Mąkę posiekać z tłuszczem dodać cukier i zmielone orzechy. zagęścić ciasto, pokroić na różne kawałki i piec.
Z tej ilości wyjdzie 120-130 sztuk.
[Autorka przepisu prawd.
Bronisława Stecka
. Przepis spisany na podstawie zeszytu
Marii Jaroszewskiej
, zam. Topolnickiej]
=>
Tradycja polskich potraw świątecznych
=>
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece