Strony rodzinne
Powstanie Styczniowe
Narzędzia
Ziemiaństwo
Materiały
Archiwum zdjęć
Forum
Kontakt
Zarejestruj się
lub
Zaloguj się
Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.
Strona główna
>
Forum
>
CZYTELNIA - Dynamiczne encyklopedie, słowniki, zbiory danych
>
Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje
>
Miodownik (ok. 1905)
Miodownik (ok. 1905)
Marcin Niewalda
16.12.2009 16:07
30 dkg miodu,
3 całe jaja,
30 dkg żytniej mąki,
20 dkg pszennej mąki,
20 dkg cukru,
2 łyżeczki kopiate różnych korzeni,
1/2 dkg amoniku,
1 dkg potasu rozpuszczonego w kilku łyżkach wody
2 łyżki kopiate masła
To wszystko razem wyrobić na stolnicy, następnie włożyć do blachy, dobrze wytłuszczonej i obsypanej mąką i następnego dnia piec w zaledwie ciepłej rurze.
[Bronisława Stecka]
=>
Tradycja polskich potraw świątecznych
=>
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece