Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Miodownik (ok. 1905)

16.12.2009 16:07
  • 30 dkg miodu,
  • 3 całe jaja,
  • 30 dkg żytniej mąki,
  • 20 dkg pszennej mąki,
  • 20 dkg cukru,
  • 2 łyżeczki kopiate różnych korzeni,
  • 1/2 dkg amoniku,
  • 1 dkg potasu rozpuszczonego w kilku łyżkach wody
  • 2 łyżki kopiate masła

  • To wszystko razem wyrobić na stolnicy, następnie włożyć do blachy, dobrze wytłuszczonej i obsypanej mąką i następnego dnia piec w zaledwie ciepłej rurze.

    [Autorka przepisu Bronisława Stecka. Przepis spisany na podstawie zeszytu Marii Jaroszewskiej, zam. Topolnickiej]

    => Tradycja polskich potraw świątecznych
    => Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece