Składniki ciasta orzechy 30 dag cukier 30 dag żółtka 10 sztuk piana z 8-10 białek 8 dag tartej bułki - 2 "ścięte" łyżki
Wykonanie Zmielić orzechy. Utrzeć żółtka z cukrem do białości, wsypać orzechy (30 dag) i dalej trzeć aż do złączenia składników w jednolite ciasto. Ubić "tęgą" pianę z ośmiu białek. Gdy piana ubita, łączyć ją ostrożnie, po trochę z masą, przesypując równocześnie tartą bułką. Gdy już całość dokładnie połączona wyłożyć ją na dużą tortownicę i piec jako jeden placek; początkowo w nagrzanym uprzednio piecu do 240 i po ok. 5. minutach zmniejszyć temperaturę, aby dalej już piec w tzw. "wolnym" piecu, czyli w temperaturze ok. 120-100 przez min. 45 (albo i dłużej - aż wyschnie a piana nie będzie osiadać pod dotknięciem). Następnie, po wyjęciu z formy i ostudzeniu dwukrotnie przecinamy placek (lub chociaż raz) i otrzymujemy trzy cienkie placki, pomiędzy którymi układamy masę, wg własnego wyboru: orzechową, czekoladową, migdałową lub jeszcze jakąś inną.
Masa orzechowa Zmielone orzechy (lub migdały) - 30 dekagramów (również) Cukier puder - do smaku (kilka łyżek) Słodka śmietanka lub białka - wg uznania
Orzechy lub migdały połączyć z cukrem i śmietanką (lub białkami), aby powstała jednolita, ale niezbyt miękka masa. Przełożenie: można placki pokropić kawą, likierem, albo śmietanką, można posmarować kwaskowatą marmoladką lub powidłem.
Polewa i dekoracja Najprościej użyć tej samej masy. Obłożyć nią górę i boki a następnie obsypać mielonymi orzechami lub migdałami. Bardzo smaczna jest też polewa czekoladowa, która pięknie wygląda udekorowana połówkami obranych migdałków