Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Tort orzechowy bez mąki (ok 1905)

10.09.2008 10:35
Składniki ciasta
orzechy 30 dag
cukier 30 dag
żółtka 10 sztuk
piana z 8-10 białek
8 dag tartej bułki - 2 "ścięte" łyżki

Wykonanie
Zmielić orzechy. Utrzeć żółtka z cukrem do białości, wsypać orzechy (30 dag) i dalej trzeć aż do złączenia składników w jednolite ciasto. Ubić "tęgą" pianę z ośmiu białek. Gdy piana ubita, łączyć ją ostrożnie, po trochę z masą, przesypując równocześnie tartą bułką. Gdy już całość dokładnie połączona wyłożyć ją na dużą tortownicę i piec jako jeden placek; początkowo w nagrzanym uprzednio piecu do 240 i po ok. 5. minutach zmniejszyć temperaturę, aby dalej już piec w tzw. "wolnym" piecu, czyli w temperaturze ok. 120-100 przez min. 45 (albo i dłużej - aż wyschnie a piana nie będzie osiadać pod dotknięciem). Następnie, po wyjęciu z formy i ostudzeniu dwukrotnie przecinamy placek (lub chociaż raz) i otrzymujemy trzy cienkie placki, pomiędzy którymi układamy masę, wg własnego wyboru: orzechową, czekoladową, migdałową lub jeszcze jakąś inną.

Masa orzechowa
Zmielone orzechy (lub migdały) - 30 dekagramów (również)
Cukier puder - do smaku (kilka łyżek)
Słodka śmietanka lub białka - wg uznania


Orzechy lub migdały połączyć z cukrem i śmietanką (lub białkami), aby powstała jednolita, ale niezbyt miękka masa.
Przełożenie: można placki pokropić kawą, likierem, albo śmietanką, można posmarować kwaskowatą marmoladką lub powidłem.

Polewa i dekoracja
Najprościej użyć tej samej masy. Obłożyć nią górę i boki a następnie obsypać mielonymi orzechami lub migdałami. Bardzo smaczna jest też polewa czekoladowa, która pięknie wygląda udekorowana połówkami obranych migdałków

Tort orzechowy Tort orzechowy

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece