przez irena-kalisz » 14.01.2014
Dobry wieczór Pani Mariolo
Chętnie skorzystam z dalszej pomocy w tłumaczeniach metryk, bo naprawdę mam ich bardzo dużo. Dzisiaj wysyłam Pani kilka z nich, bo liczę na to, że przetłumaczenie ich trochę rozjaśni mi powiązania rodzinne Kęsikowskich z Kalisza, Dobrzeca, Iwanowic, Warty, Łodzi i Warszawy. Jak na razie z Pani tłumaczeń metryk wynika, że wszystkie się ze sobą wiążą. Brakuje mi najważnieszych metryk dotyczących Franciszka i Elżbiety Feld (moich pra pradziadków, jeszcze ich nie odnalazłam i chyba Będę musiała się wybrać osobiście do archiwum w Kaliszu. Cieszę się, ze Pani z tych tłumaczeń satysfakcję, chodzi o te "Perełki" językowe, a ostatnio czytałam na forum, że odkryła Pani nowe określenie handlarz płótnem - kupiec zajmujący się sprzedażą płótna, a w Kaliszu fabryk nie brakowało... Cieszę się, że jest Pani z Kalisza, sądzę, że będę mogla Pani się zrewanżować za okazaną mi pomoc. Przesyłam następne metryki:
Kęsikowska Elżbieta akt zgonu 81 - 1876 Iwanowice (myślę, że zd. Feld żona Franciszka)
Kęsikowska Leontyna córka Józefa Kęsikowskiego i Jóżefy zd.Kempska akt urodzin 143 - 1876 Iwanowice
Kęsikowska Marianna córka Adama Kęsikowskiego i Franciszki zd.Deryngier akt zgonu 5 - 1876 Iwanowice
Kęsikowski Walery Stanisław syn Adama Kęsikowskiego i Franciszki zd. Deringer akt urodzin 155 - 1876 w Iwanowicach
Kęsikowski Tomasz syn Jóżefa Kęsikowskiego i Józefy z Kempskich akt urodzenia 3 - 1874 Iwanowice
Kęsikowski Konstanty metryka slubu akt 29 - 1877 Jamnice
Kęsikowska Michalina metryka urodzin 183 - 1878 Jamnice
Kęsikowska Bronisława metryka urodzin 39 - 1886 Jamnice
Kęsikowska Waleria córka Konstantego Kęsikowskiego i Marianny Wawrzyniak akt 205 - 1889 Łysa Pałka
Niestety nie udało mi się wcześniej wysłać, ponieważ nie było łączności z internetem
Pozdrawiam
Irena