40474. Rumiany rosół z kury

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Rumiany rosół z kury

Postprzez Ludwik » 26.02.2021

Do rondla daje się trochę szpiku bardzo świeżego, ćwierć kila krzyżówki, jedną kurę, cielęciny 30 deka. kości 15 dekagramów, wątroby wołowej za 3 szt. (drobno pokrajanej) również pietruszkę, seler, marchew, cebulę drobno w talarki pokrajaną. Wszystko to przykrywa się pokrywą i dusi się dopóki nie zarumieni się ładnie i soku nie puści. Potem leje się 2 albo 3 litry rosołu lekkiego z mięsa odgotowanego, daje się kurę ładnie oczyszczoną i pokrajaną w ćwiartki; a jeżeli kura jest twarda, gotuje się razem 2 do 8 godzin, zbierając ciągle tłustość, która się formuje na powierzchni rosołu. Przed wydaniem odstawić rosół, aby się osiadł, a zalawszy 1 łyżką zimnej wody — gdy już jest czysty — przecedzić przez sito, ażeby się ustał. Gdy szumy osiądą na spodzie, przecedzić jeszcze raz przez sito. Rosół ten podaje się w filiżankach do drugiego śniadania, a może być podany do obiadu z grzybkiem lub pulpetami jak kto lubi.

:ksiazka:
Bibliografia (spis)
http://przepisybabci.com/
Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje



cron